5 Ağustos 2010 Perşembe

Bebegin Cinsiyetini Hamile Kalmadan Once Belirlemek Mümkün müdür ?

Doğurmak istediğiniz çocuğun cinsiyetinin  hamile kalmadan önce belirlenmesi büyük ölçüde olanaklıdır.  Çocuğun cinsiyetini  spermlerin  taşıdıkları x ve y  kromozomları belirler.  y kromozomları erkek çocuk ve x kromozomları da  kız çocuk  oluşmasına  neden olur. 
Doğal şartlarda kız çocuk doğurma olasılığı yaklaşık olarak %49 ve erkek çocuk doğurma olasılığı da %51 dir.  y kromozomu taşıyan spermler ile x kromozomu taşıyan spermlerin  anne adayının tuba uterinası içindeki yumurtaya ulaşma sürelerinin,  anne karnında canlı kalma sürelerinin  ve vaginanın asit ortamına duyarlılıklarının birbirinden farklı oluşu  bize  çocuğun cinsiyetini  doğal yollar  kullanılarak,  % 85 e varan  doğrulukla, hamile kalmadan önceden belirleme olanağını büyük ölçüde sağlamaktdır.

Bunun için ilk aşamada  olgun yumurtanın karın boşluğuna atıldığı zamanı (ovulasyon zamanı) en az 12 saat duyarlılıkla  tespit edebilmek gerekmektedir. Ultrasonografi ile döllenmeye en uygun olan yumurtanın çatladığı anı  bile tespit etmek bazen mümkün olmaktadır.  Bunun dışında, yumurtlama gününün tayin edilebilmesi için anne adayının tükürüğünün analizi, bazal temperatür (kabaca vücut ısısı) yükselmesinin tespit edilmesi  gibi yöntemler de kullanılmaktadır.  Birden fazla yumurtanın  olgunluğa erişmesi  halinde  ne vücut ısısının  tayin edilmesi ve ne de tükürük analizi metodu  ultrasonografi ölçüsünde  yararlı ve belirleyici olmaktan uzaktır.

Erkek veya kız çocuk sahibi olmak için  Çin takvimi, astroloji, ilişki pozisyonu vs gibi  bilimsellikten uzak yöntemler  asla etkin  ve güvenilir  değildir. Literatürde  sperm yüzdürme metodu ile x veya y kromozomu taşıyan sperm yoğunluğunun arttırlması veya daha spesifik olarak kromozom analizi ile sperm ayıklanması gibi doğal olmayan yöntemler aynı zamanda ahlaki sorunlar da taşımaktadır.

Anne adayının  belirli bir diyetle hazırlanması ve ultrasonografi ile  yumurtlama zamanının  en az  12 saat duyarlılıkla belirlenebilmesi, erkek veya kız çocuk sahibi olama  olasılığını önemli ölçüde arttırmaktadır ama hiçbir zaman,  bu yöntemlerle, doğacak çocuğun cinsiyeti yüzde yüz kesinlikle  önceden belirlenemez.

                                                                           Hikmet Keskineğe
RADYOMED
Meşrutiyet caddesi 42/2
Kızılay/ Ankara
Tel: (0312)  432 44 44 – 433 70 73

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder